Czym jest Oberża86?
Poznaj naszą historię
Autorskie połączenie selekcji win i polsko-francuskiej sztuki gotowania.
Od 2019 przodujemy na liście najlepszych restauracji w Gdyni.
Ponad 1200 opinii (4,9 na 5)
Piotr Ciomek
Właściciel, szef kuchni, pasjonat wina oraz destylatów
Moim celem było stworzyć miejsce z elegancką, smaczną kuchnią, kameralnym klimatem oraz wyjątkową selekcją alkoholi.
Doświadczenie
Doświadczenie zdobyłem w renomowanych restauracjach w Polsce oraz na świecie, w tym we Francji czy Grecji. Na swój lokal wybrałem urokliwą Gdynię, lecz nie zapomniałem o akcentach z krajów, które na stałe zatarły swoje miejsce w moim sercu.
Jestem zaangażowany w promowanie lokalnych składników i tradycyjnych receptur… z francuskim twistem. Moje podejście do gotowania opiera się na wykorzystaniu świeżych, sezonowych produktów, starannie oraz osobiście dobranych.
Domek Abrahama
Wyjątkowa lokalizacja
W lutym 1890 roku Franciszek Skwiercz- z rodu zasiedziałego w Gdyni od stuleci – wraz z żoną Zuzanną z d. Bellgrau kupili ziemię i zagrodę przy drodze wiodącej ze stacji kolejowej na Oksywie.Około 1900 r. postawili tam ceglany dom z poddaszem, dużą sienią i kilkoma izbami na parterze. To właśnie jest dzisiejszy adres: ulica Starowiejska 30. W lutym 1915 r. właścicielką posesji została córka Franciszka, Elżbieta Skwiercz, a po niej rodzinną shedę przejął jej brat Stefan.
Kiedy miasto wybudowało nowy gmach muzeum przy ul. Zawiszy Czarnego, w Domku Abrahama urządzono ekspozycję poświęconą najstarszym dziejom Gdyni jako rybackiej wsi. Na skutek ograniczenia budżetu w 2013 r. Muzeum Miasta Gdyni zrezygnowało z dalszego najmu domku. Dzięki temu możemy dziś Państwa gościć w naszej restauracji.
Zespół
Oberża86 to przede wszystkim pasja, bogate źródło wiedzy oraz ludzie. Za potrawami, które goszczą na naszych stołach, stoją prawdziwi pasjonaci gotowania.
Kaszuby i Francja
Z pierwszego wzięliśmy bogactwo regionalnych smaków i naturalnych produktów. Z drugiego wiedzę i doświadczenie, poparte nauką i współpracą z uznanymi francuskimi szefami kuchni.
W naszej restauracji w sercu Gdyni przeniesiesz się do świata, gdzie kaszubska i polska kuchnia łączy się z francuską sztuką gotowania. Nasze atuty to potrawy przygotowane na bazie świeżych, sezonowych produktów, trafnie dobrana karta win – nieodłącznego elementu smakowitego posiłku i pasja naszego zespołu